1 Mart 2008 Cumartesi

YAKUT









Korundum sınıfının çok değerli bir üyesidir. İsmini Latincede “kırmızı renk “ anlamına gelen “rubrum” dan alır. Rengi kırmızıdır; en arzu edilen rengi ise güvercin kanı kırmızısıdır. Yakuta krom elementi rengini verir. Bazen demir elementi yakut taşının içine girerek kırmızılığı bozmakta ve kahverengi gölgeler katmaktadır.

Saydam ve mat olan örnekleri vardır.

En önemli madenleri Burma, Sri Lanka, Tanzanyadır.

En meşhur yakutlar; Edwart Yakutu (167 ct), Reeves Yıldız Yakutu(138 ct), Long Yıldız Yakutu(100 ct).

Yakuta değerini veren kriterler şöyledir:

Büyüklük, renk, berraklık, kesim şekli, çıkartıldığı ülkedir.

Piyasadaki yakut fiyatlarının ortalamasına bakarsak şu sonucu elde ederiz

Yüzeyli( fasetli) kesilmiş 1 ct ( 0.20 gr) lık yakutlar ortalama 200-300 $ dır

Kaboşon (üstü bombeli) kesilmiş 1 ct lık yakutlar ortalama 20-30 $ dır.

Osmanlı imparatorluğunda şatafat çok önemliydi, eğlenceleri, yemekli geceleri, savaşları bile ayrı bir gösteriş sunardı. İşte bu gösteriş kıyafet ve giyimlerinde de kendini gösterdi. Tüm imparatorlar değerli süstaşlarından bezeli taçlar takarlar,kıyafetlerine işletirler, hanımları değişik yaka iğneleri ve kolyeler kullanırlardı. Bu takılarda elmas, yakut, safir, zümrüt asla eksik olmazdı. O zaman için tam işleme tabi tutulmamış taşlar kullanılırdı. Şuan için çeşitli müzelerde Osmanlı hazineleri sergilenmektedir. Mesela KAŞIKÇI ELMASI gibi paha biçilemez birçok önemli taş ve mücevherin bulunduğu, aynı zamanda ünlü klasik müzik bestecisi Mozart ın Türk müziğinin ezgileriyle bestelediği “Saraydan Kız Kaçırma” operasında adı geçen saray Topkapı Sarayıdır.

Safir ile aynı sınıfın üyesidir.

Elmastan sonra en sert süstaşıdır.

Kırmızı aşkın rengidir. Aşk ise mutluluk ile eşdeğerdir. Yakut kırmızı rengiyle insanlara mutluluğun ve aşkın kapısın aralar. Kan dolaşımı ve bağışıklık sisteminde de etkilidir. Kişinin kendiyle ilgili düşüncelerini berraklaştırır, cesaret verir.

Hiç yorum yok: